duminică, 29 mai 2022

COMPENSAȚIA DE FORMARE

Compensația de formare se plătește fostului club de către clubul cu care un jucător amator în vârstă de până la 23 de ani a încheiat un contract de muncă sau un contract de activitate sportivă, schimbându-și astfel statutul în profesionist sau atunci când jucătorul se legitimează/transferă la un club de categorie superioară, până la atingerea celui mai înalt nivel competițional.

Clubul care a schimbat statutul jucătorului este obligat să înștiințeze în această privință, în scris, ultimul club la care jucătorul a fost legitimat cu titlu definitiv și să plătească acestuia suma aferentă compensației de formare în termen de 30 de zile de la data înregistrării contractului la FRF/LPF/AJF/AMFB, în caz contrar urmând să fie sancționat.

Compensația de formare are un cuantum fix/an de pregătire, stabilit în funcție de categoria competițională a noului club, după cum urmează:

a) cluburi/asociații inferioare Ligii a 4-a: 300 de lei/an

b) cluburi din Liga a 4-a: 400 de lei/an

c) cluburi cu activitate exclusivă de juniori: 1.000 de lei/an

Aceeași sună anuală va fi achitată de club cu activitate exclusivă de copii și juniori la nivel FRF (U17 și/sau U19), dar care participă și cu echipe de seniori la competiții organizate la nivel județean (Liga a 4-a, Liga a 5-a, etc.).

d) cluburi din Liga a 3-a: 1.500 de lei/an

e) cluburi din liga a 2-a: 3.500 de lei/an

f) cluburi din Liga I: 5.000 de lei/an.


vezi și: CONTRACTELE JUCĂTORILOR DE FOTBAL JUNIORI

vineri, 27 mai 2022

CONTRACTELE JUCĂTORILOR DE FOTBAL JUNIORI

Începând cu vârsta de 16 ani împliniţi, jucătorii juniori sunt obligaţi să încheie primul contract cu clubul la care sunt legitimaţi cu titlu definitiv, în următoarele condiţii:

a)în termen de maxim 60 de zile de la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă clubul respectiv le propune încheierea unui contract prin care le asigură un salariu sau o remunerație lunară netă de 600 lei în perioada junioratului. 

b) în cazul în care jucătorii juniori refuză să semneze contractele care le-au fost propuse de cluburile lor, jucătorii respectivi rămân legitimaţi ca amatori la aceleaşi cluburi şi nu se pot transfera decât cu acordul cluburilor de care aparţin. Sub sancţiunea decăderii din

drept, cluburile la care jucătorii sunt legitimaţi au dreptul să sesizeze comisia competentă din cadrul FRF sau AJF/AMFB, după caz, cu privire la refuzul jucătorilor, în termen de 10 zile de la expirarea termenului de 60 de zile în care clubul are obligația de a-i propune jucătorului un contract în condițiile art. 14 alin. 1 lit. a), comisia competentă urmând să constate acest fapt printr-o hotărâre;

c) prin excepţie, în cazul în care în termen de 60 de zile de la data împlinirii de către jucător a vârstei de 16 ani, clubul la care jucătorul respectiv este legitimat nu îi propune acestuia un contract în condiţiile arătate anterior, jucătorul în cauză are dreptul să încheie un contract cu un alt club fără acordul clubului la care este legitimat, urmând să se legitimeze la acest club cu respectarea condițiilor prevăzute de art.21, alin.2.1.

✔ Înainte de terminarea perioadei junioratului jucătorul este obligat să încheie un contract cu clubul la care este legitimat cu titlu definitiv, pe o durată de maxim 5 ani, numai în situaţia în care clubul respectiv îi propune să încheie un contract şi îi garantează un venit lunar minim net, astfel:

- Cluburile din Liga 1: 2.000 lei

- Cluburile din Liga a 2-a: 1.500 lei

- Cluburile din Liga a 3-a: 1.000 lei

- Cluburile din celelalte categorii: 850 de lei.


vezi și:COMPENSAȚIA DE FORMARE


vineri, 20 mai 2022

O recunoaștere A.C.S. Hușana, în urmă cu 4 ani

 

”Un OM IMENS

În fiecare zi, pierde timp prețios să ne ofere toate informațiile despre clubul nostru, în fiecare zi, își dăruiește ore pentru imaginea întregului club... discută și la ora 01:00 noaptea dacă e nevoie despre ceea trebuie făcut, despre cum trebuie să progresăm, despre cum trebuie să mulțumim suporterii, Husenii, copiii, părinții!!! El este omul care s-a oferit voluntar, fără nicio pretenție, sa facă un brand din A.S.Hușana, un brand care să ofere mândria de a fi Hușean!!!

...

Respectul și considerația întregului club fată de tine drag OM, PRIETEN și SUFLET MARE!!!”

-pagina oficială Asociația Clubul Sportiv Hușana, 20 mai 2018-


Sunt convins că sunt în inimile multora din fotografie... și nu numai! 😉

Vă asigur că am rămas același!

luni, 16 mai 2022

Hușana de la agonie, la extaz și înapoi

 Salut!

Încep prin a vă spune că m-am alăturat proiectului A.S. Hușana (titulatura de atunci), luând la cunoștință de acest club de fotbal, în mod întâmplător, căutând informații pe net despre fotbal și Huși, atunci pagina de Facebook având aproximativ 500 de urmăritori, iar mulți dintre locuitorii urbei nici măcar nu știau că exista fotbal la Huși. Clubul activa în Liga 4, sub comanda antrenorului Cătălin Nicolau, având în componență doar juniori, lucru care m-a și atras spre a promova și crea o imagine fotbalului hușean. Martori a celor afirmate sunt domnii Cătălin Nicolau, Costel Bâicu, aceștia doi fiind factori ai determinării mele. Mai apoi am făcut cunoștință cu domnul Cătălin Țocu, avocat ce se ocupa cu situația juridică a clubului în mod voluntar,  Ioan Iacob, consilier local la acea vreme. Am intrat în contact cu domnul Cornel Rotariu, care m-a îndrumat spre fiul său, Mihai, spre a ajuta la promovarea fotbalului hușean în diferite medii, lucru pe care l-am și făcut.

Timp de câțiva ani, în mod voluntar, am creat conținut, am întreținut siteul https://ashusana1968.blogspot.com/ și actuala pagină de facebook, am dezvoltat un canal de youtube, adresă de mail și tot ceea ce era necesar promovării clubului. Am asistat juridic (fiind licențiat în drept) clubul în relația cu F.R.F. privind litigiul jucătorului Valentin Mihăiță, câștigând jucătorul în favoarea Hușanei, deși mai apoi fără cunoștința mea, acesta a fost cedat acelui club din București pentru 10 mingi, fiindu-ne cedat mai apoi (aprox. 1 an) într-o formă fizică mai slabă.

Prin articole, interviuri, luări de poziție (peste 400 de articole numai pe site) ne-am făcut cunoscuți și am cunoscut oameni frumoși care m-au făcut să îndrăgesc și mai mult orașul, aici i-aș adăuga pe Kasir Valeriu Carp, Olteanul Dumitru, Cornel Beleaua Ungureanu, Marius Dumitrașcu, Sebastian Ciochină, Sergiu Suhareanu, Mihai Rotariu, dar și pe câțiva dintre ultrașii de azi ai grupului (inițiind primul grup de facebook de această natură din Huși). Îi salut pe toți!

Pentru promovarea în Liga3, aveam nevoie de bani, drept urmare am trimis scrisori, mailuri, prezentări unor persoane și firme cu potențial financiar. Am reușit să-l cunoaștem pe Dobrea Daniel, de la Viacons Rutier, și am mai prins curaj, deși, părere personală, nu a fost primit cu cea mai mare deschidere, sau am părut noi mai circumspecți. 

La acea vreme, bugetul nu depășea după unele estimări 20 mii de euro.

Ratând promovarea în primul an, am încercat prin aducerea de jucători cu experiență din Liga 4 Vaslui sau nu, Bogdan Miron, fiind un exemplu, să promovăm, dar actele clubului nu erau cum trebuie, nu aveam Certificat de identitate sportivă. Prin avocat Cătălin Țocu, am reușit acolo unde nu ne pricepeam atât de bine niciunul. Au urmat multiple drumuri la Ministerul Sportului, care de fiecare dată, deși remediam neajunsurile indicate, apăreau mereu altele. A fost o muncă deosebită din partea acestuia, pe care, voluntar, nu știu cine s-ar fi încumetat, cu atâta răbdare, să o facă. 

Pe 5 iunie 2019, aveam Certificatul de Identitate Sportivă, iar pe 15 iunie, promovam în Liga3. Rezultatul aparținând în proporție de 90% lui Cătălin Nicolau și copiilor, jucătorilor lui, iar restul, lui Cătălin Țocu, fără ajutorul căruia nu am fi avut C.I.S. (și nici drept de participare în L3), lui Daniel Dobrea și inimoșilor noștri suporteri care ne-au susținut și în multe deplasări.

Odată promovați, multe s-au schimbat! 

Fiind la Huși, am schițat primul buget de L3, al A.C.S. Hușana, alături de Daniel Dobrea, Cătălin Țocu Costel Bâicu și Ioan Iacob, calculând, țin minte, până și numărul de kilometri de efectuat pentru meciurile din deplasare. Apoi a venit renovarea stadionului solicitată prin vocea suporterilor chiar în momentul promovării. Momente frumoase! 

Tot prin Cătălin Țocu, am creat modelul de organizare al clubului, diferite modele de contracte pentru jucători și antrenori (lucrurile fiind diferite față de Liga4). Tot atunci și prin acesta, am căutat prin legi și regulamente, prevederile legale pentru bilete și abonamente, fiind pentru prima dată când funcționarii primăriei se întâlneau cu aceste situații. :-)

Totul până la bani!

Personal am solicitat ca situația financiară a clubului să fie gestionată transparent, corect și legal, dorind chiar să o facem publică pe site și pagina de fb. Nu am fost înțeles!   ...din păcate!

Aveam nevoie de antrenor cu Licență cel puțin UEFA B, iar salvarea a venit prin Bogdan Miron, care a solicitat un contract enorm pentru noi la acea vreme, din punctul meu de vedere. S-a găsit o soluție de a fi plătit, dar cel care promovase, Nicolau Cătălin, intrase în penumbră. Au intervenit obișnuitele diferențe de opinie și ... de remunerare financiară, deși cu Nicolau se promovase!

Ca debutantă în L3, Hușana termina turul pe locul 12 și 16 puncte, vorba lui Nea Ion (n.r. Ioan Iacob) ”cu 30 de puncte rămânem în Divizia C”. Eram în cărți! Urma iarna...

Dar problemele erau la început! Bugetul era mai mult franjuri. Adică nu aveam ceva scris, notat! Acționam pompieristic, după cum apărea un foc! Nu am fost de acord cu acestea și am solicitat președintelui clubului Daniel Dobrea puțină ordine în buget. Nu se putea! Cardul clubului era ținut de Costel Bâicu, care nu avea nicio calitate în club, asistând în vara acelui an, după promovare, cum se arunca acel card între cei doi. Oricum era gol!

Urma iarna... Și Daniel voia un alt antrenor! Pe 20 ianuarie, A.C.S. semna cu un om deosebit, din punctul meu de vedere, Florin Croitoru, aducând astfel și pe Agrigoroaei, Viorică, Agbleta. Apoi vine așazisa Pandemie. Se suspendă aproape orice!

Oricum în acea iarnă, am luat decizia de a nu mai promova și a fi aproape Hușanei, având diferențe de opinie total diferite de ale președintelui clubului Daniel Dobrea, fiind pe poziții ireconciliabile în evaluarea situațiilor analizate privind veniturile și cheltuielile clubului, netransparente, lucru cu care nici vicepreședintele Cătălin Țocu nu era de acord, solicitându-i acestuia personal în mai multe rânduri disocierea.

În altă ordine de idei, mă consider un privilegiat că am putut asista și lucra la ascensiunea Clubului, atât ca imagine, cât și performanță sportivă, la plecarea mea pagina de facebook având peste 5000 de urmăritori, grație și promovării și evoluției echipei în L3.


Din păcate, uitându-mă din afară (vezi 

https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui) precum și din informațiile din mass media, situația financiară este una abisală. În foto sunt datoriile la final de 2020, ce o fi în acest moment ...

Am considerat necesar a așterne aceste rânduri, arătând că situația financiară a clubului era de multă vreme dezastruoasă, doar finanțările primăriei pe proiectele întocmite de avocat Cătălin Țocu, făcând ca sucombarea Clubului să nu se întâmple. 

Acest articol nu este despre acuzare sau apărarea cuiva, este despre asumarea responsabilității de către aceia ce conduc Clubul, angajează și semnează contracte cu jucătorii, promițându-le și neachitându-se. Jucătorii și antrenorii au semnat cu A.C.S. Hușana Huși, club de drept privat, și nu cu Primăria, Consiliul Local sau vreunul din ”sponsori”.

Despre noi suporterii, nu cred că avem putința de a salva ceva prin Hușana nu moare atât timp cât văd că unii plătesc biletul de intrare pe Municipal, iar alții, ...pe ochi frumoși. 

Rămân la părerea că putem reuși în orice domeniu, dar nu prin scurtături, ură sau dezbinare. 

Putem și #ÎmpreunăReușim, și #CreștemÎmpreună, și cu #unClubDiferit

Am încercat să fiu cât mai succint, deși multe rămân nespuse!