luni, 16 mai 2022

Hușana de la agonie, la extaz și înapoi

 Salut!

Încep prin a vă spune că m-am alăturat proiectului A.S. Hușana (titulatura de atunci), luând la cunoștință de acest club de fotbal, în mod întâmplător, căutând informații pe net despre fotbal și Huși, atunci pagina de Facebook având aproximativ 500 de urmăritori, iar mulți dintre locuitorii urbei nici măcar nu știau că exista fotbal la Huși. Clubul activa în Liga 4, sub comanda antrenorului Cătălin Nicolau, având în componență doar juniori, lucru care m-a și atras spre a promova și crea o imagine fotbalului hușean. Martori a celor afirmate sunt domnii Cătălin Nicolau, Costel Bâicu, aceștia doi fiind factori ai determinării mele. Mai apoi am făcut cunoștință cu domnul Cătălin Țocu, avocat ce se ocupa cu situația juridică a clubului în mod voluntar,  Ioan Iacob, consilier local la acea vreme. Am intrat în contact cu domnul Cornel Rotariu, care m-a îndrumat spre fiul său, Mihai, spre a ajuta la promovarea fotbalului hușean în diferite medii, lucru pe care l-am și făcut.

Timp de câțiva ani, în mod voluntar, am creat conținut, am întreținut siteul https://ashusana1968.blogspot.com/ și actuala pagină de facebook, am dezvoltat un canal de youtube, adresă de mail și tot ceea ce era necesar promovării clubului. Am asistat juridic (fiind licențiat în drept) clubul în relația cu F.R.F. privind litigiul jucătorului Valentin Mihăiță, câștigând jucătorul în favoarea Hușanei, deși mai apoi fără cunoștința mea, acesta a fost cedat acelui club din București pentru 10 mingi, fiindu-ne cedat mai apoi (aprox. 1 an) într-o formă fizică mai slabă.

Prin articole, interviuri, luări de poziție (peste 400 de articole numai pe site) ne-am făcut cunoscuți și am cunoscut oameni frumoși care m-au făcut să îndrăgesc și mai mult orașul, aici i-aș adăuga pe Kasir Valeriu Carp, Olteanul Dumitru, Cornel Beleaua Ungureanu, Marius Dumitrașcu, Sebastian Ciochină, Sergiu Suhareanu, Mihai Rotariu, dar și pe câțiva dintre ultrașii de azi ai grupului (inițiind primul grup de facebook de această natură din Huși). Îi salut pe toți!

Pentru promovarea în Liga3, aveam nevoie de bani, drept urmare am trimis scrisori, mailuri, prezentări unor persoane și firme cu potențial financiar. Am reușit să-l cunoaștem pe Dobrea Daniel, de la Viacons Rutier, și am mai prins curaj, deși, părere personală, nu a fost primit cu cea mai mare deschidere, sau am părut noi mai circumspecți. 

La acea vreme, bugetul nu depășea după unele estimări 20 mii de euro.

Ratând promovarea în primul an, am încercat prin aducerea de jucători cu experiență din Liga 4 Vaslui sau nu, Bogdan Miron, fiind un exemplu, să promovăm, dar actele clubului nu erau cum trebuie, nu aveam Certificat de identitate sportivă. Prin avocat Cătălin Țocu, am reușit acolo unde nu ne pricepeam atât de bine niciunul. Au urmat multiple drumuri la Ministerul Sportului, care de fiecare dată, deși remediam neajunsurile indicate, apăreau mereu altele. A fost o muncă deosebită din partea acestuia, pe care, voluntar, nu știu cine s-ar fi încumetat, cu atâta răbdare, să o facă. 

Pe 5 iunie 2019, aveam Certificatul de Identitate Sportivă, iar pe 15 iunie, promovam în Liga3. Rezultatul aparținând în proporție de 90% lui Cătălin Nicolau și copiilor, jucătorilor lui, iar restul, lui Cătălin Țocu, fără ajutorul căruia nu am fi avut C.I.S. (și nici drept de participare în L3), lui Daniel Dobrea și inimoșilor noștri suporteri care ne-au susținut și în multe deplasări.

Odată promovați, multe s-au schimbat! 

Fiind la Huși, am schițat primul buget de L3, al A.C.S. Hușana, alături de Daniel Dobrea, Cătălin Țocu Costel Bâicu și Ioan Iacob, calculând, țin minte, până și numărul de kilometri de efectuat pentru meciurile din deplasare. Apoi a venit renovarea stadionului solicitată prin vocea suporterilor chiar în momentul promovării. Momente frumoase! 

Tot prin Cătălin Țocu, am creat modelul de organizare al clubului, diferite modele de contracte pentru jucători și antrenori (lucrurile fiind diferite față de Liga4). Tot atunci și prin acesta, am căutat prin legi și regulamente, prevederile legale pentru bilete și abonamente, fiind pentru prima dată când funcționarii primăriei se întâlneau cu aceste situații. :-)

Totul până la bani!

Personal am solicitat ca situația financiară a clubului să fie gestionată transparent, corect și legal, dorind chiar să o facem publică pe site și pagina de fb. Nu am fost înțeles!   ...din păcate!

Aveam nevoie de antrenor cu Licență cel puțin UEFA B, iar salvarea a venit prin Bogdan Miron, care a solicitat un contract enorm pentru noi la acea vreme, din punctul meu de vedere. S-a găsit o soluție de a fi plătit, dar cel care promovase, Nicolau Cătălin, intrase în penumbră. Au intervenit obișnuitele diferențe de opinie și ... de remunerare financiară, deși cu Nicolau se promovase!

Ca debutantă în L3, Hușana termina turul pe locul 12 și 16 puncte, vorba lui Nea Ion (n.r. Ioan Iacob) ”cu 30 de puncte rămânem în Divizia C”. Eram în cărți! Urma iarna...

Dar problemele erau la început! Bugetul era mai mult franjuri. Adică nu aveam ceva scris, notat! Acționam pompieristic, după cum apărea un foc! Nu am fost de acord cu acestea și am solicitat președintelui clubului Daniel Dobrea puțină ordine în buget. Nu se putea! Cardul clubului era ținut de Costel Bâicu, care nu avea nicio calitate în club, asistând în vara acelui an, după promovare, cum se arunca acel card între cei doi. Oricum era gol!

Urma iarna... Și Daniel voia un alt antrenor! Pe 20 ianuarie, A.C.S. semna cu un om deosebit, din punctul meu de vedere, Florin Croitoru, aducând astfel și pe Agrigoroaei, Viorică, Agbleta. Apoi vine așazisa Pandemie. Se suspendă aproape orice!

Oricum în acea iarnă, am luat decizia de a nu mai promova și a fi aproape Hușanei, având diferențe de opinie total diferite de ale președintelui clubului Daniel Dobrea, fiind pe poziții ireconciliabile în evaluarea situațiilor analizate privind veniturile și cheltuielile clubului, netransparente, lucru cu care nici vicepreședintele Cătălin Țocu nu era de acord, solicitându-i acestuia personal în mai multe rânduri disocierea.

În altă ordine de idei, mă consider un privilegiat că am putut asista și lucra la ascensiunea Clubului, atât ca imagine, cât și performanță sportivă, la plecarea mea pagina de facebook având peste 5000 de urmăritori, grație și promovării și evoluției echipei în L3.


Din păcate, uitându-mă din afară (vezi 

https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui) precum și din informațiile din mass media, situația financiară este una abisală. În foto sunt datoriile la final de 2020, ce o fi în acest moment ...

Am considerat necesar a așterne aceste rânduri, arătând că situația financiară a clubului era de multă vreme dezastruoasă, doar finanțările primăriei pe proiectele întocmite de avocat Cătălin Țocu, făcând ca sucombarea Clubului să nu se întâmple. 

Acest articol nu este despre acuzare sau apărarea cuiva, este despre asumarea responsabilității de către aceia ce conduc Clubul, angajează și semnează contracte cu jucătorii, promițându-le și neachitându-se. Jucătorii și antrenorii au semnat cu A.C.S. Hușana Huși, club de drept privat, și nu cu Primăria, Consiliul Local sau vreunul din ”sponsori”.

Despre noi suporterii, nu cred că avem putința de a salva ceva prin Hușana nu moare atât timp cât văd că unii plătesc biletul de intrare pe Municipal, iar alții, ...pe ochi frumoși. 

Rămân la părerea că putem reuși în orice domeniu, dar nu prin scurtături, ură sau dezbinare. 

Putem și #ÎmpreunăReușim, și #CreștemÎmpreună, și cu #unClubDiferit

Am încercat să fiu cât mai succint, deși multe rămân nespuse!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu