joi, 17 septembrie 2020

Fenomenul A.C.S.Hușana

 

Celor ce nu înțeleg implicarea voluntară în fenomenul fotbalistic din jurul A.C.S. HUȘANA Huși...

De la începuturile sale, fotbalul a produs în societate un impact ce greu poate fi cuantificat, a reușit să îmbine regulile clasice ale jocului cu o gamă de valori universal acceptate de mai toate societățile lumii.

Fotbalul creat la fiecare meci exprimă, prin cei care îl practică și îl privesc, o lume  ideală, o nouă istorie.

Această nouă lume se bazează pe valori ce constituie atributele fenomenului fotbalistic cu care societatea s-a identificat, le-a urmat și redefinit în cel mai simplu și sincer mod.

Egalitatea reprezintă fundamentul, piatra de temelie pe care fotbalul s-a edificat.         Orice meci de fotbal începe de la 0-0. Iar acest lucru oferă șansa la victorie fiecăruia dintre noi, indiferent că suntem săraci sau bogați, indiferent de culoarea pielii sau religie, generând universalitatea fenomenului fotbalistic.

Dreptatea este simbolizată prin existența arbitrilor care întruchipează în lumea fotbalului ceea ce judecătorul are ca rol în viața de zi cu zi. Lumea fotbalului, precum cea reală, are de urmat anumite reguli care au ca scop formarea unei ordini menite să facă jocul ușor de înțeles și practicat de toți artizanii săi.

În lumea creată de fotbal, orice formă de încălcare a regulilor acceptate de toată lumea trebuie penalizată de către arbitrul care acționează în baza regulamentului și spiritului dreptății, deși cunoaștem ca nu se întâmplă mereu întocmai.

Munca în echipă a reprezentat un model pe care toate generațiile trecute și viitoare au fost și vor fi nevoite să îl urmeze. Nimic în această lume nu s-a putut face și nu se va face fără ca oamenii să lucreze în echipă.

   Dacă privim atent echipele care au făcut performanță în fotbal, vom vedea că munca în echipă a fost un element central.

Meritocrația, ca atribut al fotbalului, este definită ca dreptatea ce li se face celor care muncesc, înzestrați cu calități și cu abilități dobândite. Astfel fotbalul  îi recompensează pe cei mai buni cu faimă și glorie.

Indiferent de locul de proveniență, oamenii au respectat și valorificat meritul celor mai buni. Faptul că oricine poate deveni un star oferă o speranță și celor mai defavorizate locuri că pot deveni într-o zi mai luminate.

Cu deosebită încredere, dovedit chiar cu exemple recente, Hușiul, prin A.S. HUȘANA, reprezintă unul dintre aceste locuri.

Incertitudinea rezultatului final al meciului, ideea că buturuga mică răstoarnă carul mare, atrage ca un magnet publicul în cadrul fenomenului. 

  Fotbalul ne oferă suspans și energie, incertitudinea transformând plăcerea și dorința de a juca sau privi o partidă de fotbal într-o chestiune de viață sau moarte.

Apartenența 

Valorile promovate de fotbal, ca impact social, sunt puternice și evidente, putându-se vorbi aici de cultură, educație și respect. Apartenența comunității la acest set de valori se face prin alăturarea acesteia fenomenului cultural sportiv local.

  Apartenența la fenomenul fotbalistic este cuantificabil atât cantitativ, cât și calitativ.  

   Cantitatea este dată de numărul jucătorilor care îl practică, numărul suporterilor pe stadioane și de numărul celor care îl privesc.

   Calitatea este imposibil de măsurat deoarece nu există nici un instrument care să o calculeze, dar putem să o evaluăm fiecare prin filtrul emoțional personal.

Această apartenență face ca fotbalul să arate tuturor că sunt împreună reiterându-le ideea direcției comune. Iar acest aspect reprezintă fundamentul fiecărei comunități.

Datoria mea și a fiecăruia dintre noi care iubește acest oraș, cu bune și cu rele, este să vină și să susțină, chiar și doar prin prezență, fiecare proiect definitoriu al comunității.

vezi și: Elegia Hușanei, în sezon electoral...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne vom întoarce într-o zi

 În această seară ceva din mine a murit din nou, pentru a doua oară! Prima dată a fost când am renunțat benevol în a mai susține A.C.S. Hușa...