luni, 31 august 2020

Unele principii de management al clubului de fotbal

   Despre managementul unui club de fotbal s-au scris și se vor scrie multe file, dat fiind istoria și dinamica acestui fenomen. Privit din perspectiva de business, conducerea unei asemenea entități este diferită de orice altă afacere. Printre părțile interesate, the stakeholders, cei mai importanți sunt suporterii. Investiția acestora constă în susțienerea lor necondiționată, primind în schimb satisfacția emoțională a căștigării unui trofeu, promovării într-o ligă superioară sau chiar evitarea retrogradării. Astfel, deși poate suna prea direct, existența fotbalului la Huși, prin ACS Hușana, a fost amenințată de lipsa de implicare a mai multor factori, pornind de la lipsa finanțării activității, până la neimplicarea în mod concret a celor care își doreau susținerea fenomenului sportiv în urbea moldavă, lucru general valabil la nivel național, din care Hușana nu putea face notă discordantă. Astfel, lipsa unui club de fotbal ar fi văduvit suporterii de satisfacția și emoțiile pe care le merită conform investiției sentimentale dovedite.
   Pentru a garanta viitorul tuturor cluburilor de fotbal, lumea fotbalului și a afacerilor trebuie să lucreze împreună.
   De prea mult timp, cluburile de fotbal nu au respectat principiile de bază ale conducerii unei afaceri de succes. Din acest punct de vedere, sunt de respectat minim patru principii.
   În primul rând, instalează/angajează un manager care știe ce are de făcut. În al doilea rând nu-ți bate joc de el, nu-l dezangaja, continuitatea îi asigură șansele de succes și îi permite să-și dezvolte ideile. În al treilea rând, folosiți veniturile generate pentru a conduce clubul - jucătorii trebuie plătiți la timp și echitabil, conform performanței, iar facturile în mod prompt. În al patrulea rând, activele trebuie puse la lucru pentru a genera venituri suplimentare. În cazul clubului de fotbal, acestea includ asigurarea maximului de oportunități de sponsorizare și vânzări.
   Dincolo de aceste principii, există responsabilitatea managerilor pentru a se asigura că orice venit pe care îl generează clubul, conform principiului trei, va fi reinvestit în echipă și extras cum s-a întâmplat în cazul multor cluburi de fotbal.
   Pe lângă gestionarea cu succes a situației financiare a cluburilor de către management, trebuie să existe o grijă participativă a forurilor superioare FRF/LPF pentru a garanta supraviețuirea pe termen lung a cluburilor de fotbal. În acest sens ar fi adăugat extinderea la maxim a perioadelor de transfer a jucătorilor. În al doilea rând, pentru o mai mare stabilitate financiară, ar fi indicat poate o oarecare standardizare a contractelor de activitate sportivă, diferențiat pe nivele de performanță (de la Liga 1, până la Liga 4) care să garanteze jucătorilor un anumit salariu/venit. Astfel orice income suplimentar primit de club, din drepturi de televizare sau ticketing, să poată fi redistribuit jucătorilor și antrenorilor sub formă de bonusuri.
   Majoritatea cluburilor au suferit mari probleme financiare urmare a retrogradării, plătind salarii de nivel superior ligii în care activează. Dacă nivelul salariilor jucătorilor ar fi garantat contractual (desigur, într-o anumită marjă) funcție de Liga în care joacă, cluburile ar situate pe o bază financiară mai solidă.
   Aceste măsuri, însoțite de principii solide de management ar ajuta la garantarea existenței viitoare a tuturor cluburilor, oferind astfel fanilor randamentul investiției lor emoționale - un club și o echipă pe care să le susțină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne vom întoarce într-o zi

 În această seară ceva din mine a murit din nou, pentru a doua oară! Prima dată a fost când am renunțat benevol în a mai susține A.C.S. Hușa...